Universiteit

De workshops die Door het Geluid aanbiedt bestaan uit een combinatie van onderwerpen waarvan wij hebben ondervonden dat ze spelen onder studenten. Deze combinatie is vrij in te vullen. De standaard voor onze workshops is drie onderwerpen, maar in overleg is natuurlijk veel mogelijk.

Elke studentenstad, studentenvereniging en onderwijsinstelling kent haar eigen specifieke mentale uitdagingen en unieke structuren. Onze studentambassadeurs passen daarom de casuïstiek aan op basis van uw specifieke wensen en behoeften. Op deze manier waarborgen we dat de workshops perfect aansluiten op wat uw studenten nodig hebben.

Een workshop aanvragen?
Vul ons contactformulier in!

De workshop

Introductieweken

Prestatiedruk

Prestatiedruk, oftewel de druk die mensen voelen om uit te blinken, is tegenwoordig een veelvoorkomende zorg onder jongeren. Bijna alle studenten ervaren stress (97%) en ruim de helft heeft ook last van prestatiedruk (54%), blijkt uit de Monitor Mentale gezodheid en Middelengebruik studenten Hoger Onderwijs. De kwestie van stress en prestatiedruk bij studenten in het hoger onderwijs baart al geruime tijd zorgen. Het langdurig ervaren van prestatiedruk kan resulteren in een aantasting van prestaties en nadelige gevolgen hebben voor het algehele welzijn en de effectiviteit van studenten. In deze context onderzoeken we de verschillende elementen die prestatiedruk kunnen opwekken. We zullen ook benadrukken hoe je persoonlijk grip kunt houden op die druk, zodat het niet overweldigend wordt. Daarnaast kijken we samen met uw studenten hoe we als studentengemeenschap elkaar kunnen ondersteunen en alert kunnen zijn op mogelijke uitdagingen met betrekking tot prestatiedruk.

Eetproblematiek

De studententijd is voor veel studenten het eerste moment dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor wat en wanneer zij gedurende een dag eten. Dit brengt veel vrijheden met zich mee, maar wanneer eten je hele leven gaat beheersen, spreken we van een eetstoornis. Deze psychische aandoening uit zich in diverse vormen: van overmatig eten tot extreem weinig eten, braken of excessief sporten na het eten. Doordat mensen zich hier veelal voor schamen, zijn eetstoornissen voor de buitenwereld meestal onzichtbaar. Hierom is het aangaan van het gesprek, een nauwkeurige diagnose of toegang tot hulp dan ook lastig. Vaak wordt gedacht dat eetstoornissen alleen bij vrouwen voorkomen, maar dit is niet het geval. Ook mannen kunnen last hebben van een eetprobleem. In deze casus bespreken we onder andere wanneer een relatie met eten leidt tot een ongezond eetpatroon, hoe jij het taboe van een eetstoornis bij een medestudent kunt doorbreken en bekijken we de toegang tot (professionele) hulp.

Schijnstudent

De omgeving denkt dat zij studeren, maar in werkelijkheid zijn ze al lange tijd gestopt met hun opleiding. Niemand mag erachter komen, vooral hun ouders niet. Ze zijn bevreesd om hen teleur te stellen en om niet te voldoen aan hun verwachtingen en die van de maatschappij. De studenten hebben zich verstrikt in een web van leugens en lijden een dubbelleven. We hebben het over schijnstudenten. De afgelopen jaren verschenen er verschillende verhalen in documentaires en op het internet over dit fenomeen. De druk om het perfecte leventje te leiden voor de buitenwereld is hoog en in het studentenleven is weinig tot geen ruimte voor tegenslag. In deze casus bespreken we wat het fenomeen inhoud, wat te doen met vermoedens in je omgeving en hoe je zelf mogelijk uit een web van leugens bevrijd zou kunnen worden.

Financiële druk

Dat studenten vaak financiële stress ervaren, hangt samen met alle veranderingen in deze fase van hun leven. Een studieschuld, geen recht op energietoeslag, inflatie, rente op de studiebeurs en voor het eerst verantwoordelijk voor je eigen financiën. Studenten kunnen door oplopende financiële druk worstelen met vermoeidheid, zich emotioneel uitgeput voelen of diverse burn-out klachten ontwikkelen. Ook zien ze vaker af van sociale activiteiten door de hoge kosten, blijkt uit een enquête in opdracht van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Omgaan met deze financiële druk brengt dus ook mentale klachten met zich mee. In deze casus bespreken wij hoe je je hoofd financieel boven water houdt en wat je kunt doen als je het overzicht even kwijt bent.

Middelengebruik

Als student ga je een nieuwe fase van je leven in. Het kan zijn dat je in je studententijd te maken krijgt met alcohol, tabak en andere middelen. Of dat je er nieuwsgierig naar bent. Dat de studentenfase de levensfase is waarin het meest wordt gedronken, is daarom niet verrassend. Vanuit het studenteninitiatief Lieve Mark is er onderzoek gedaan naar de toename van drugsgebruik. Tijdens de lockdown werd een enquête onder zo'n 8000 studenten verspreid met vragen over onder meer welzijn en drugsgebruik. Daaruit bleek dat een kwart van de respondenten meer drugs was gaan gebruiken. In deze casus onderzoeken we de normalisatie van middelengebruik onder studenten, de invloed van groepsdruk, het vervagen van grenzen op feestjes en hoe we samen verantwoordelijkheid kunnen nemen om controle te behouden. Daarnaast benadrukken we het belang van open communicatie over drugs en alcoholgebruik en tonen we aan dat het krachtig is om 'nee' te zeggen.

Depressie

Uit de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik studenten Hoger Onderwijs bleek dat van de ondervraagde studenten had last van internaliserende gevoelens, zoals depressie of angst, van wie 12% in ernstige mate 30% van de deelnemende studenten gaf aan dat ze sinds de coronacrisis meer gevoelens van angst of depressie hadden. Het merendeel van de studenten was emotioneel uitgeput en ruim een kwart van de studenten gaf aan soms of vaker levensmoe te zijn. Deze donkere cijfers tonen aan dat de nood om hier iets aan te doen hoog is. In deze casus bespreken we waar deze sombere gedachten vandaan komen, hoe deze zich uiten en hoe studenten hiermee om moeten gaan. Ook gaan we in op de rol van naasten en externe hulporganisaties.

Rouw na verlies van een dierbare

Vele studenten krijgen in hun studententijd te maken met het verlies van een dierbare. Je leven staat op zo’n moment even stil, maar alles om je heen lijkt verder te gaan. Tijdens het rouwproces verwerken studenten geleidelijk de pijn van het verlies. Ze nemen afscheid en accepteren langzamerhand de definitieve afwezigheid van de geliefde persoon. De student heeft hierbij vaak behoefte aan het vertellen van zijn of haar verhaal. Uitwisseling van ervaringen en het verwoorden van eigen gevoelens van verdriet en onmacht staan hierbij centraal. Tijdens deze casus bespreken we hoe je woorden kunt geven aan rouw, hoe je hierover het gesprek met een medestudent kunt aangaan en hoe je je leven weer op kunt pakken na een periode van rouw.

Eenzaamheid

Uit de RIVM monitor in 2021 blijkt dat 80% van de studenten zich eenzaam voelt. De overstap van middelbare school naar studie vergt veel van studenten. Een nieuwe studie, nieuwe stad, nieuwe mensen en een hoop nieuwe indrukken. Dat vormde, zeker in combinatie met lockdowns en beperkte sociale contacten, ook een voedingsbodem voor gevoelens van eenzaamheid, concludeerde Gerine Lodder van de Tilburg University. Studenten komen in een vicieuze cirkel terecht; ze hebben het gevoel dat ze er met niemand over kunnen praten, wat tot nog meer vereenzaming leidt en ervoor zorgt dat studenten zich nog neerslachtiger voelen. In deze casus proberen we meer grip te krijgen over wat eenzaamheid inhoudt, in welke vormen het voorkomt en hoe je het herkent. Daarnaast bespreken we hoe je eenzame gevoelens kunt verhelpen en hoe je de juiste hulp kunt inschakelen.

Suïcide

In september 2023 heeft ongeveer 1 op de 6 jongeren en jongvolwassenen tussen de 12-25 jaar (17%) serieuze gedachten aan zelfdoding. Dit is gestegen ten opzichte van twee jaar geleden toen 8% aangaf deze gedachten te hebben. Daarnaast zien we een Er is een toename van het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen, vooral onder mannen. Kijkend naar de relatieve cijfers was er onder jongvolwassen mannen een stijging van ruim 30% tussen 2020 en 2021. De exacte oorzaak blijft vaak moeilijk te achterhalen, maar het is duidelijk dat het zelden te wijten is aan één enkele factor; vaker betreft het een opeenstapeling van omstandigheden. Blijven praten speelt een cruciale rol in het verminderen van het aantal zelfdodingen. Vooral tijdens je studententijd is het van groot belang om oog te hebben voor elkaar. In deze context bespreken we het belang van aandacht hebben voor elkaar, de moed opbrengen om te vragen hoe het werkelijk met je medestudent gaat gaat en bespreken we hoe je als omstander kunt handelen als je vermoedt dat iemand in je omgeving worstelt met suïcidale gedachten.

De studentambassadeurs van Door het Geluid hebben met succes de gatekeepertraining van 113 Suïcidepreventie afgerond, waardoor ze goed zijn toegerust om gesprekken over suïcide te voeren.


Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op
www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.